Kinderboerderij de Pittelstee

Cavia


HERKOMST
 

Cavia's komen oorspronkelijk uit Zuid Amerika. Ze zijn door de Spanjaarden meegenomen naar Europa. Het zijn echte gezelschapsdieren, het beste kun je er meerdere tegelijkertijd houden. Let wel op dat ze heel gemakkelijk jongen kunnen krijgen. De beste combinaties zijn 2 vrouwtjes bij elkaar of een vrouwtje en een gecastreerd mannetje. 2 mannetjes bij elkaar kunnen nog wel eens gaan vechten als er vrouwtjes in de buurt zijn.

Er zijn veel cavialiefhebbers die wel degelijk goede ervaring met 2 mannetjes hebben en die samen in harmonie leven. Een voorwaarde is dan wel dat het hok voldoende ruim is (100 x 50 cm) en dat ze een wegloop mogelijkheid hebben. Wel adviseren we om dan 2 jonge beren (bv broers) samen op te laten groeien of een oudere met een jonge beer bij elkaar te zetten. 2 oudere (ongecastreerde beren) beren op latere leeftijd bij elkaar plaatsen raden we af, zeker als er ook nog vrouwtjes in de buurt zijn!

HUISVESTING

Een schoon en ruim hok is belangrijk, zorg ook voor plekjes waar de cavia's in en onder kunnen schuilen.
Gebruik als boedembedekking zaagsel (niet van naaldbomen!) en hieronder kranten. Er zijn ook andere bodembedekkers, zoals houtkorrels, hennepvezels

Hygiëne is erg belangrijk. Haal elke dag de vies geworden bodembedekking weg en maak in ieder geval 1x per week het gehele hok schoon. Was het hok uit met warm water en schoonmaakmiddel en droog het goed.

Cavia's poepen veel en overal in het hok en er buiten. Je vind zelfs keutels in het voerbakje en het drinkbakje, daarom is het gebruik van een drinkflesje aan te raden. Gelukkig zijn de keutels hard en droog. Er zijn ook kleinere nattere keutels, dit zijn de blinde darm keutels, deze zie je meestal niet want de cavia's eten deze blinde darm keutels op.