best free html templates

Onze bewoners

Mobirise
Vogels

De grasparkiet is een papegaaiachtige kleine vogel. Grasparkieten komen oorspronkelijk uit Australië. Ze leven daar in enorme groepen van soms wel 25.000 vogels. Parkieten zijn er in allerlei vrolijke kleuren. Ze praten met elkaar door speciale geluidjes te maken. Een mannetjesparkiet noem je een man en een vrouwtjesparkiet heet een pop. Grasparkietjes kunnen wel 15 tot 20 jaar oud worden.

Een parkiet als huisdier 

Grasparkieten zijn exotische vogels en daarom eigenlijk niet geschikt als huisdier. Ze hebben veel vliegruimte nodig. Wil iemand toch een parkiet? Dan kunnen ze het beste in een volière gehouden worden. Een volière is een groot vogelhuis dat, net als een kippenren, in de achtertuin geplaatst kan zijn. Parkieten zitten graag met meerdere bij elkaar, omdat ze in het wild in grote groepen leven. Ze spelen en spetteren graag in een waterbadje. Parkieten hebben veel beweging nodig. Een parkiet die nog niet tam is, mag niet zomaar rondvliegen. Dan kan de vogel zich bezeren of wegvliegen!

Grasparkiet 

Er zijn een heleboel soorten parkieten. De bekendste soort is de grasparkiet. Grasparkieten leven in het wild in Australië en hebben een groen met geel verenpak. Als huisdier zijn de grasparkieten er in allerlei kleuren. Soms kun je aan de kleur van de neusdop zien of het een mannetje of vrouwtje is. Mannetjes hebben een blauwe neusdop en vrouwen een bruine neusdop.

Verzorging

Parkieten zitten graag op een lichte plek, maar niet vol in de zon. Wel houden ze van een warme en vochtige omgeving. Parkieten vinden het dan ook fijn om te kunnen badderen. Op de bodem van het buitenverblijf kan metselzand liggen. De parkietkuikens krijgen nadat ze zeven dagen oud zijn een ring om hun pootje. Op deze ring staat een aantal getallen die aangeven hoe oud de vogel is en wie de kweker is. De vogel houdt de ring zijn hele leven om. Vogels zonder pootring kunnen uit het wild gestolen worden/zijn.

Voeding 

Parkieten vinden groenten, vruchten en noten lekker. Ook eet een parkiet graag fruitboomtakken. Bij de dierenspeciaalzaak kunnen baasjes pellets kopen. Dit zijn staafjes waar alle voedingstoffen in zitten die de parkiet nodig heeft. Het voer en drinkwater moeten iedere dag ververst worden.

Gedrag

Parkieten zijn slimme vogels. Ze vinden uitdaging leuk en willen daarom genoeg speeltjes hebben. Als de vogel ziek is of het koud heeft, gaat hij bol zitten. Dan zet de parkiet al zijn veren op waardoor hij er een stuk dikker uit ziet.

Sponsoren

Onderstaande bedrijven steunen onze kinderboerderij.

Bezoek adres

Rijnstraat 2 A
9406 SE Assen
Wijk: Pittelo

Openingstijden

Alle dagen van 8.30 - 16.30 uur
Voerentijden: 8:30-09:30,
15.15 en 16.30 uur
Verkoop: Tijdens voertijden